• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Related Links
    • Peer Review Process
    • News
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Contact Us
 
  • Login
  • Register
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Journal of High Institute of Public Health
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2024)
Volume Volume 53 (2023)
Volume Volume 52 (2022)
Volume Volume 51 (2021)
Volume Volume 50 (2020)
Volume Volume 49 (2019)
Volume Volume 48 (2018)
Volume Volume 47 (2017)
Volume Volume 46 (2016)
Volume Volume 45 (2015)
Volume Volume 44 (2014)
Volume Volume 43 (2013)
Volume Volume 42 (2012)
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 41 (2011)
Volume Volume 40 (2010)
Volume Volume 39 (2009)
Volume Volume 38 (2008)
Volume Volume 37 (2007)
Volume Volume 36 (2006)
Volume Volume 35 (2005)
Volume Volume 34 (2004)
Volume Volume 33 (2003)
Volume Volume 32 (2002)
Volume Volume 31 (2001)
Volume Volume 30 (2000)
Volume Volume 29 (1999)
El Shimy, N. (2012). Study of Physicochemical Properties of some Types of Rice Consumed in Egypt دراسة الخواص الفيزيائية والکيميائية لبعض أصناف الأرز المستهلکة في جمهورية مصر العربية. Journal of High Institute of Public Health, 42(2), 235-251. doi: 10.21608/jhiph.2012.20135
Nabil El Shimy. "Study of Physicochemical Properties of some Types of Rice Consumed in Egypt دراسة الخواص الفيزيائية والکيميائية لبعض أصناف الأرز المستهلکة في جمهورية مصر العربية". Journal of High Institute of Public Health, 42, 2, 2012, 235-251. doi: 10.21608/jhiph.2012.20135
El Shimy, N. (2012). 'Study of Physicochemical Properties of some Types of Rice Consumed in Egypt دراسة الخواص الفيزيائية والکيميائية لبعض أصناف الأرز المستهلکة في جمهورية مصر العربية', Journal of High Institute of Public Health, 42(2), pp. 235-251. doi: 10.21608/jhiph.2012.20135
El Shimy, N. Study of Physicochemical Properties of some Types of Rice Consumed in Egypt دراسة الخواص الفيزيائية والکيميائية لبعض أصناف الأرز المستهلکة في جمهورية مصر العربية. Journal of High Institute of Public Health, 2012; 42(2): 235-251. doi: 10.21608/jhiph.2012.20135

Study of Physicochemical Properties of some Types of Rice Consumed in Egypt دراسة الخواص الفيزيائية والکيميائية لبعض أصناف الأرز المستهلکة في جمهورية مصر العربية

Article 9, Volume 42, Issue 2, October 2012, Page 235-251  XML PDF (502.76 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/jhiph.2012.20135
View on SCiNiTO View on SCiNiTO
Author
Nabil El Shimy*
Public Health Sciences “Food Analysis "Faculty of Tourism & Hotel Management- Pharos University, Alexandria, Egypt
Abstract
This research is carried out to study the effect of soaking different varieties of rice {American rice (uncle pen`s), American rice (brown), Australian rice, Pakistani rice, Indian rice and Egyptian rice)  for different periods (0.5,1 , 1.5 ,2 , 2.5) hours to estimate the rice water absorption capacity during the soaking times and also the effect of soaking the rice samples for 15 min on the physical properties of rice  after the soaking process to calculate  the increment in  weight after soaking.  The texture of cooked rice was measured by force/ gram (texture). The effect of soaking and cooking on the overall acceptability were measured.  The result showed that the physical properties studied rice verities were in the range of FAO standardization.  American rice (uncle pen`s) had the highest weight of water absorption capacity during soaking and the Pakistani rice had the highest percentage of weight increment after cooking. Moreover there had differences in the force required to penetrate the rice in gram (texture) for all cooked rice. American rice (uncle pen`s) samples had the highest mellowness, while   Pakistani rice the least.  The force required in gram to penetrate the cooked Egyptian rice had 59 gram. Sensory evaluation result showed that the   Pakistani rice had the highest score and Egyptian rice the lowest for the sample soaked to 2.5 hour.
أجري هذا البحث لدراسة تأثيرعمليات  النقع لأزمنة مختلفة تتراوح من 0,5 ، 1 ، 1,5 ، 2 ، 2,5 ساعة علي أنواع مختلفة من الأرز ( الأرز الأمريکي –انکل بنز- ، الأرز الأمريکي – البني - ، الأرز الإسترالي ، الأرز الباکستاني ، الأرز الهندي ، الأرز المصري )  لمعرفة مدي قابلية أنواع الأرز لإمتصاص الماء أثناء النقع و سلق کل عينات الأرز لزمن 15دقيقة من بدء الغليان لکل العينات  التي تم نقعها في أزمنة النقع المختلفة لحساب الزيادة في الوزن بعد السلق تقدير القوة اللازمة لاختراق القوام مقدرة بالجرام  أيضاً قياس تأثير عمليات النقع و السلق  علي خواص  التقبل العام والخواص العضوية الحسية لعدة أنواع من الأرز الموجودة في السوق، حيث اوضحت النتائج أن الخواص الطبيعية لأنواع الأرز  تقع في نطاق  مواصفات منظمة الأغذية و الزراعة الأمريکية ، وأن الأرز الأمريکي ( أنکل بنز) کان أکثر الأنواع قدرة علي امتصاص الماء أثناء النقع و أن الأرز الباکستاني  بلغ أعلي نسبة مئوية للزيادة في الوزن بعد السلق ، کما تباينت القوة اللازمة لاختراق القوام مقدرة بالجرام لعينات الأرز المسلوق  تبعاً لأزمنة النقع و نوع الأرز حيث کان الأرز الأمريکي أکثر الأنواع طراوة والأرز الباکستاني أقلهم طراوة ، بينما بلغت القوة بالجرام اللازمة لاختراق الأرز المصري 59 جرام و بإجراء اختبار التقبل العام و الخواص العضوية الحسية کان أعلاهم الأرز الباکستاني وأقلهم الأرز المصري عند زمن تقع 2,5 ساعة
Keywords
نوع الأرز; الخواص الفيزيائية; نقع الأرز; سلق الأرز; قوام الأرز; التقييم الحسي للأرز
Statistics
Article View: 669
PDF Download: 7,870
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.